Річка Черемош - культове місце для прихильників рафтингу в Карпатах

 Річка Черемош

Щорічно до Черемошу з'їжджаються за відмінними враженнями! У Східних Карпатах починає свій швидкий потік річка Черемош, яку оспівали в своїх піснях місцеві жителі.

На думку дослідників, на санскриті "Черемош" означає "галасливий", "бурхливий". Саме ці слова якнайкраще характеризують потік річки. Черемош – гірська річка з вируючим потоком, довжина якої становить 80 км. Цей потік розділяє Чернівецьку та Івано-Франківську області. Раніше це був кордон між Польщею і Молдовою, а потім Польщею і Румунією.

Особливості карпатської річки

Свій початок Черемош бере від села Устеріки, де зливаються дві невеликі річки Білий Черемош і Чорний Черемош. Саме вони роблять Черемош таким могутнім і вируючим.

У гірській місцевості на річці існує дуже багато порогів. На деяких висота падіння становить до 1,6 м. Річка тече в глибокій, вузькій долині з крутими скельними схилами, має повороти і звуження русла, дрібні перекати з кам'янистим дном

Наповнюється Черемош таненням снігів і дощами. Дуже часто після сніжної зими підвищується рівень води, що створює проблеми для місцевих жителів. Однак річку в цих краях дуже люблять. Вона є джерелом життя. Гуцули вважають Черемош священною рікою. Йшли століття, змінювалися сотні поколінь, але гуцули свято зберігали заповіт далеких предків і передавали їх своїм нащадкам. Відомо, що гуцули вірили в цілющу силу води і на Зелені Свята освячували водні джерела.

Про те, як гуцули вірили в силу води, можна прочитати в роботі гуцульського дослідника Петра Шекеріка-Доніківа. У своїй роботі "Дідо Іванчік" він відмінно описав тодішнє бережливе ставлення людей до Черемошу.

Крім того, в гірській частині на берегах Черемошу росте багато дерев. А там, де є ліс, люди збирають гриби, ягоди, серед яких можна часто зустріти суницю, ожину і малину.

Рафтинг на Черемоші

Сьогодні ж Черемош - популярний центр водного туризму. Сюди приїжджають любителі рафтингу. Як писалося вище, на Черемоші дуже багато порогів. Перші спроби рафтингу зародилися ще в позаминулому столітті. Тоді по Черемошу сплавляли цінний ліс.

Зараз же рафтингом тут займаються не тільки любителі, але і професіонали. Тут вчать основним правилам.

Загалом, на Черемоші є кілька рівнів складності сплавів.

  1. На першій ділянці, до впадання річки Дземброня, Черемош тече стрімко з безліччю перекатів. Відсутність великих порогів робить цю ділянку ідеальною для тренувального сплаву перед складними етапами.
  2. Друга ділянка - до населеного пункту Красник - практично нескінченна ланцюжок порогів різної складності.
  3. А вже від Красника до Верховини і далі річка Черемош тече по мальовничій, густо заселеній долині. Але навіть тут річка не втрачає свого гірського темпераменту. Через таку особливість тут щорічно проводиться навіть фестиваль з техніки водного туризму.

Не варто забувати також, що в цих місцях можна ловити і рибу. Неодмінно побувайте в цьому куточку нашої країни. Повірте, це варто того. Незабутні враження вам гарантовані на цілий рік.

Готельний комплекс Скита організовує незабутній відпочинок кожному! Телефонуйте за номерами (097) 062 6062, (066) 254 2288.

Фото клієнта який залишив відгук
Андрій Мойсенко

Їжджу що сезону, як на лижі так і літом просто покататись на велосипеді, сходити в ліс по гриби та просто насолодитись краєвидами Карпат. Адекватні ціни, хороший сервіс, домашня кухня заслуговує окремої похвали. Зручно те, що майже все що потрібно для активного відпочинку в СКИТІ є, на любу пору року: прокат велосипедів, рафтинг, прокат лиж і їх спорядження, одним словом все.. Баня з басейном одна з кращих в яких я був.

Фото клієнта який залишив відгук
Вікторія Ліщинська

Перебування у Скиті -це лише приємні моменти. Жодних непорозумінь з господинею, як було описано в інших відгуках не було. Були з дитиною. Для малюків є качелі. Господиня дуже уважна і дбайлива. Піклується про своє, тому слідкує за порядком.

Фото з послугами від Скита