Коротка історія Ворохти

Вперше Ворохта згадується в 1598 і походить від Михайла Вороти (дезертира), який розвинув ткацьке ремесло в даному селі.

Заснування Ворохти

У 60-х роках 14 століття орди кочівників почали нападати на степи України, Поділля, Київщину, Волинь. Тому населення цих місць  ,рятуючись, втікали в гори.

У 16 столітті в селі Космач жив Василь Янюк, який збирав у людей худобу на випас . В той час, таких людей полонини  називали депутатами.

У 1598 році на Янівському Груні в Дедерчука, Янюкового зятя, одруженого з старшою дочкою Явдокією, оселився Михайло Ворохта. Він дезерттрував звійська польського, тому і не вертався ь додому, який знаходився на Закарпатті. Ворохта був дуже талановитим ткачем, слава про його навики швидко розійшлася по окрузі.

Михайло Ворохта познайомився з Янюком і взяв собі в помічники його доньку Марію. Він виготовив ще один ткацький верстат для неї і в такий спосіб розширив виробництво.  З деяким часом Янюк і видав Марію заміж за Ворохту. Шлюб вони  брали у Березові.

Саме ткацька слава Ворохти спричинила  до створення нового поселення , назва якому була - Ворохта. Можна з упевненістю сказати, що село отримало остаточну назву в 1598 році.

 

Колійна  доба Ворохти

Літом 1884 року до Ворохти, крізь гори, пробився перший потяг. Це стало дивом для населення села. Вони бачили як будувався насип, знали, що в горах робились тунелі, мурували  мости,чули розповіді про поїзд, але коли він  прибув, то збіглися з усіх сторін.

Австрійський уряд бачив у Карпатах  курортну зону. Сюди прибували комісії, які досіджували місцевість. Тут австрійці віддали належне джерелам лікувальних вод ,безпосередньо у Ворохті.

Vorohta-koliya

Перші санаторії

Перший санаторій у Ворохті для лікування хворих на  туберкульоз  з'явився в 1906 році. Він і так називався «Перша санаторія». За часів СССР назва була змінена на «Гірське повітря». Біля цього санаторію є джерело, воду котрого назвали кам'янкою. Вона надзвичайно чиста, має добрий смак і є лікувальною.

У Ворохті виникло ще немало санаторіїв. Приїжджі, які приїжали сюда  винаймали помешкання на окраїнах. Приїжджали на лікування і відпочинок не тільки з Польщі і Росії але і з інших держав Європи.

vorohta-sanatoriy

Фото клієнта який залишив відгук
Андрій Мойсенко

Їжджу що сезону, як на лижі так і літом просто покататись на велосипеді, сходити в ліс по гриби та просто насолодитись краєвидами Карпат. Адекватні ціни, хороший сервіс, домашня кухня заслуговує окремої похвали. Зручно те, що майже все що потрібно для активного відпочинку в СКИТІ є, на любу пору року: прокат велосипедів, рафтинг, прокат лиж і їх спорядження, одним словом все.. Баня з басейном одна з кращих в яких я був.

Фото клієнта який залишив відгук
Вікторія Ліщинська

Перебування у Скиті -це лише приємні моменти. Жодних непорозумінь з господинею, як було описано в інших відгуках не було. Були з дитиною. Для малюків є качелі. Господиня дуже уважна і дбайлива. Піклується про своє, тому слідкує за порядком.

Фото з послугами від Скита