Полювання на гриби у Ворохті
Всім відомо про корисність та смаковитість Карпатського білого гриба (боровика), але не кожен із нас полюбляє ходити по нерівному лісу і збирати ці «золоті гриби». Вони і не дивно, бо справа ця не є легкою, як здається на перший погляд.
Мешканці Карпат збирання грибів називають «грибним полюванням». Для них це не просто захоплення. Це і відпочинок, і заробіток, і спосіб життя. Місцеві грибом називають лише білі, а хорошим уловом – не менше ста штук, а для професійних мисливців за грибами – 300 – 400 штук буде задовільним результатом. Часто на грибне полювання ходять сім'ями. Вони не тиняються лісом, а вправно переходять від однієї грибниці до іншої, місце розташування яких знають заздалегідь. Білий гриб, як відомо, майже ніколи, не росте поодинці, тому знайшовши один – завжди шукайте ще одного. Можна обійти пів лісу і збирати групки по кілька штук, але справжня насолода, якщо знайти цілу сім'ю – буває і по 50 і більше штук на одній грибниці. Досвідчений грибник має свої грибні місця і добре їх пильнує, іноді навіть ставить спеціальні замітки місць, обходи, щоб відстежити ріст грибів. А коли вони дозріють, йде збирати свій улов.
Що стосується приїжджих , то вони залишають після себе цілі купи сміття та зруйновані грибниці. Місцеві ж, навпаки, зриваючи гриб, стараються прибрати і за собою, і чуже сміття та грибниці, закопуючи нарізані корінці та маскуючи ямки від грибів. Цим самим, захищають грибниці від пошкоджень приховують їх від гостей і заносять у свій резерв.
Пік грибного сезону залежить від погоди, проте переважно припадає на середину літа та початок осені з своїми «апогеями» та «перекурами». Закінчення сезону восени зумовлюється заморозками або суховіями без дощу.
Завітавши до лісу – робіть свою справу і не зачіпайте грибів, які з собою брати не будете, а також не залишайте за собою гори сміття та зруйновані грибниці чи грибне коріння. Прикопайте їх землею і не забувайте, що гриб, як і ліс в цілому, треба любити і ставитись з повагою, і лише тоді природа гарно віддячить вам. Збираючи гриби ви можете з користю провести своє дозвілля у Карпатах.
Вирушаючи в ліс навколо Ворохти на, так зване, «грибне полювання», необхідно знати принаймні основні моменти збору грибів, так як, ті гриби що їстівні - можуть рости поруч із отруйними (неїстівними), і часто, дуже схожі за формою і забарвленням, особливо коли вони ще молоді. Іноді на вигляд гриби важко розрізнити навіть фахівцеві, тому хоча б мінімальні знання вбережуть вас і ваших близьких від можливості сплутати їстівні гриби з отруйними їх «двійниками».
Гриби, завдяки вмісту поживних речовин, таких як білки, вітаміни та інші, є поживною стравою не лише для тварин (білочок та равликів), а і для людей. Із давніх часів, гриби відігравали в харчуванні людини важливу роль.
Щороку через незнання чи з необережності грибника поряд з їстівними в їжу потрапляє багато і отруйних видів грибів.
За характером отруєнь, отруйні гриби можна умовно поділити на такі три категорії:
• види з місцевою дією в них отруйних речовин, наприклад розлад травлення, яке швидко виявляється і потім зазвичай швидко проходить;
• види, які містять отруйні (шкідливі) речовини, що діють на нервову систему, наприклад червоний мухомор;
• види, які містять отруйні речовини, які вражають органи людини, зокрема, її печінку, нирки та кровоносну систему і призводять до летальних випадків, наприклад бліда поганка.
Є кілька помилок щодо отруйних грибів. Так, наприклад, вважається, що личинки комах і слимаків «їдять» тільки їстівні гриби. Однак досить розрізати ніжку або капелюшок дорослого мухомора, і омана розвіється - ви переконаєтеся, що комахи харчуються отруйними грибами з неменшим апетитом, ніж їстівними. Так же не можна «знешкодити» отруйні гриби виварювання їх у солоній воді з оцтом. Дані методи по розпізнаванню і зниженню дії отруйних грибів не тільки не вірні, але й небезпечні для життя.